Independente

#TheFutureIsNow: Open Doors Series sărbătorește Nigeria @ 60 cu Zoom Play.

Nigeria sărbătorește 60 de ani, iar nigerienii, atât pe rețelele de socializare, cât și în afara lor, comemorează evenimentul în moduri unice, cu cântece, tendințe, hashtag-uri, satiri și chiar piese de teatru sub eticheta „Viitorul este acum”.

Cu pandemia de COVID-19 încă în desfășurare, deși în scădere, trupa Open Doors Series se pregătește să prezinte piesa „Brittle-ing Diamond” prin intermediul Zoom, atât pentru a ajunge la un public mai larg, cât și pentru a menține oamenii în siguranță.

Scrisă de profesorul Ahmed Yerima, piesa este produsă de Ayobamidele Aladekomo, regizată de Niji Akanni și interpretată de grupul de tineret condus de Segun Adefila, Crown Troupe Of Africa.

Potrivit echipei de regizori și artiști, unul dintre obiectivele experienței generale de teatru virtual este să activeze și un program de mentorat în domeniul artelor, combinând actori veterani și tineri, producători cu experiență și noi veniți, operatori digitali experimentați și cei aflați la început de drum pentru a crea o producție exclusivă pe Zoom, plăcută publicului în confortul propriilor case.

Brittle-ing Diamond este o piesă care reflectă sacrificiul armatei în traiectoria politică a Nigeriei, evidențiind în același timp rolul acesteia în susținerea și consolidarea democrației.

Povestea lui Yerima relatează eforturile armatei nigeriene de a salva Prima Republică de la coborârea sa în haos. După cum spune piesa, intervenția armatei în acea perioadă critică din istorie a evitat dezintegrarea entității numite Nigeria abia cinci ani după obținerea autoguvernării de la puterile coloniale.

Deși armata nu se bucură de o mare iubire la 60 de ani, Brittle-ing Diamond, o reinterpretare a piesei Mirror Cracks de Ahmed Yerima, explorează impactul și relația armatei Nigeriei cu populația nigeriană.

Piesa, interpretată de Akanni și adusă la viață de Crown Troupe of Africa, aruncă o privire critică asupra problemelor tăcute din armată.

Având în vedere reputația lui Yerima ca academic, dramaturg și regizor de teatru cu o experiență îndelungată, inclusiv ca director general al Teatrului Național Nigerian și director al Trupei Naționale, nu este surprinzător că unul dintre proiectele sale remarcabile este să servească drept creație pentru celebrarea a 60 de ani de independență a Nigeriei.

Proiectul Nigeria@60 are în centrul său cinci producătoare, toate femei: Lillian Amah, Producător de proiect; Dr. Razinat Talatu-Muhammed, Producător Asociat Adjudicant; Ayobamidele Aladekomo, Producător Asociat – Teatrul pentru Nigeria@60; Haneefat Ikharo, Producător Asociat – Eseu: The Future is Now; și Lynda Amadi, Producător Asociat – Marketing.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *