Independente

În ciuda feudei noastre, K1 De Ultimate mă apreciază – Obesere.

Abass Akande Obesere este unul dintre cei mai de succes muzicieni Fuji din Nigeria. Recent, una dintre melodiile sale vechi, intitulată „Egungun Be Atene,” a primit comentarii entuziaste, declanșând un nou val de apreciere în industria muzicală. În acest interviu cu Lukmon Akintola, Obesere discută despre confruntările aparent nesfârșite dintre muzicienii Fuji, noul său album intitulat „Stand Out,” și diferența sa de vârstă față de Mayegun din țara Yoruba, Wasiu Ayinde Marshall.

Una dintre melodiile tale vechi, intitulată „Egungun Be Atene,” a primit recent comentarii entuziaste. Cum s-a întâmplat asta?

În primul rând, aș dori să-i mulțumesc lui Dumnezeu. Vreau să-i mulțumesc Atotputernicului. Nu a fost magia mea, ci magia lui Dumnezeu. Nu eu am readus „Egungun Be Be Be Care” în atenția publicului, ci Dumnezeu. Această melodie a fost lansată acum 16 ani, sub Bayowa Films and Records. Nu m-am gândit niciodată că va fi apreciată din nou. Nu mă așteptam să revină într-un mod atât de masiv.

„Festivalul Egungun” este o tradiție care a existat înaintea generației mele, dar Dumnezeu știa despre planurile și intențiile mele legate de ea. Dumnezeu are un mod de a se dovedi celui care creează ceva original.

În contextul revenirii melodiei, ai colaborat cu câțiva artiști mai tineri, inclusiv Zlatan. Cum a fost experiența?

Colaborarea mea cu artiștii de hip-hop pentru „Egungun Be Be Atent” a avut ca scop modernizarea melodiei, în special pentru tinerii artiști care nu erau în jur atunci când versiunea originală a fost lansată. Eu și Zlatan am pus capetele laolaltă, iar produsul final a fost masiv. A fost bine primit.

Da, noul meu album se numește „Stand Out”. A fost lansat recent sub comanda Okiki Films and Records. L-am intitulat „Stand Out” pentru că am multe caracteristici unice. De exemplu, dacă auzi vocea mea de departe, vei ști că aparține mie. Nu este vorba doar de familiaritatea vocii; vei recunoaște cu claritate că artistul în cauză este Abass Akande Obesere, motiv pentru care ies în evidență și sunt unic. Las oamenii să mă cunoască prin ceea ce fac; așadar, am numit acest album „Stand Out.”

Cât timp ai lucrat la acest album?

Am lucrat la el timp de șapte luni. Ultimul meu album, „Number One,” a fost lansat anul trecut.

Ai menținut un nivel constant de relevanță de-a lungul anilor, în ciuda obstacolelor, atât naturale, cât și provocate de anumite persoane. Cum ai reușit asta?

Este darul lui Dumnezeu. Dumnezeu stă în spatele tuturor lucrurilor. Orice faci, care este original, nu va fi uitat în niciun fel, și Dumnezeu va dovedi întotdeauna asta și vei ieși mereu în evidență.

Există mereu această confruntare între artiștii Fuji, uneori aparentă. Astăzi, se spune că există o confruntare între Obesene și Wasiu, iar mâine între Osupa și Pasuma. Sunt aceste confruntări reale sau sunt doar strategii de marketing?

În orice industrie, există întotdeauna neînțelegeri între oamenii de afaceri. Tot ce știu este că toată lumea încearcă să-și promoveze produsul. Nu este vorba că își doresc răul unii altora; doar spun că ei sunt cei mai buni. În tot ceea ce faci, nu poți spune lumii că ești la un nivel mediocru; le vei spune mereu că ești cel mai bun. Așa că, ei vor continua să te încurajeze să mergi înainte. Nu cred că există o mare diferență între muzicienii Fuji și alte industrii. Dacă te uiți la industria de hip-hop, vei vedea că și acolo există rivalități între unii și alții. Nu este vorba că își doresc răul unii altora, ci că transmit mesajul că sunt cei mai buni. Așa că asta încercăm să facem; nu este vorba că dorim ceva rău.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *