Duminica independenta

Elitele sunt problema Nigeriei – Episcopul Nghele.

Episcopul Charles Ighele este Superintendent General la Misiunea Duhul Sfânt (Happy Family Centre), angajată să ridice săracii și să contribuie la construirea națiunii. Chinyere Abiaziem prezintă extrase dintr-o recentă discuție pe care a avut-o în Lagos cu câțiva jurnaliști cu privire la problemele de dezvoltare ale națiunii:

Cum evaluați dezvoltarea în Nigeria până acum?

În primul rând, aș dori să privim dezvoltarea de la venirea britanicilor și să o tratăm ca pe un moment în care Nigeria era formată din multe grupuri etnice și imperii. Să o privim în termenii standardelor de dezvoltare occidentale, care au acaparat aproape întreaga lume. Dacă o privim din această perspectivă, vom observa că a existat o dezvoltare de la punctul zero, de la venirea britanicilor până în 1960 când au plecat. Când am vizitat sediul companiei nigeriene din Lagos cu ceva timp în urmă, am putut vedea structurile implementate de stăpânitorii coloniali. Apoi, putem compara cu modul în care arată acum.

Când privim la Institutul Federal de Cercetare Industrială din Oshodi, să comparăm ceea ce era atunci cu ceea ce este acum, să privim la Institutul de Agricultură Tropicală din Ibadan și la Institutul Nigerian pentru Cercetarea Uleiului de Palmier din Benin. Să privim și la calitatea învățământului secundar, la forța de muncă produsă și la multe altele care au fost înființate. Prefer să analizez perioada colonială până la independență și independența până la Prima Republică. Dacă privim aceste perioade de administrare izolat, vom face greșeli. Nu vom ajunge niciodată la adevărata sursă a problemelor. Personal, în calitate de gânditor și iubitor al acestei națiuni, îmi place să analizez care este cauza fundamentală a problemelor noastre.

Anunț dormitor
După ce am analizat asta, să privim perioada 1960-1966, prima lovitură de stat, apoi era militară din 1966 până în 1979, și apoi era Shagari, apoi armata până în 1999 și democrația de atunci până în prezent. Când privim cum au evoluat lucrurile în ceea ce privește dezvoltarea, nu putem spune că suntem în curs de dezvoltare. Dacă suntem în curs de dezvoltare, să luăm sectorul educațional, de exemplu, atunci calitatea limbii engleze pe care o vorbesc absolvenții universității astăzi ar trebui să fie mai bună decât cea a absolvenților din trecut. Când privim toate sectoarele, vom vedea că ne-am dezvoltat doar în ceea ce privește modul de acumulare a bogăției personale și corupției.

Când vorbim despre dezvoltare, nu este o știință a rachetelor pentru mine. Dar, din păcate, elitele care conduc Nigeria nu înțeleg ce este dezvoltarea. Aici se află problema. Așadar, în loc să privim fiecare perioadă izolat, prefer să o analizez în ansamblu. Există anumite aspecte care compun dezvoltarea și avem forța de muncă, capital, antreprenori și teren. Aceștia sunt factorii care contribuie la productivitatea unei națiuni. Dacă dorim îmbunătățirea lucrurilor în ceea ce privește productivitatea, atunci ar trebui să ne concentrăm asupra acestor factori. Aceștia sunt pilonii fundamentali ai dezvoltării.

Trebuie să înțelegem care sunt pilonii dezvoltării. Dacă privim la forța de muncă din Nigeria, cine produce absolvenții școlilor? Avem o forță de muncă compusă din tineri neangajați? Să ne uităm la teren, cine are acces la pământ. Obținerea de terenuri pentru a conduce o afacere în Nigeria este foarte dificilă. Când privim la capital, cine are acces la capital? Cine primește împrumuturi de la bănci? Majoritatea depozitelor bancare din Nigeria sunt deținute de mai puțin de cinci la sută din populație, adică puțin mai mult de cifra reprezentativă a nigerienilor care au depozite bancare de peste N200, 000. Așadar, cine beneficiază de capital pentru a susține producția?

Cu sistemul actual, este imposibil. Avem instituții de dezvoltare care nu promovează dezvoltarea generalizată. Practic, favorizează doar elitele. Dacă familia ta nu este suficient de bogată, nu poți avea acces. Dacă nu ai conexiuni, nu poți obține împrumuturi bancare. Când privim la națiunile dezvoltate și cele subdezvoltate, un singur aspect le caracterizează. Națiunile dezvoltate au instituții de dezvoltare care facilitează accesul la teren, capital și formare antreprenorială. Aceste instituții permit creșterea celor cu potențial, indiferent dacă sunt bogați sau săraci. Dacă te duci în SUA astăzi, în două luni poți obține un împrumut pentru a cumpăra o maș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *