Independente

COVID-19 a inspirat primul meu roman – Joseph.

Cu un doctorat în studii de film și experiență în predarea producției cinematografice, Morountodun Joseph folosește abilitățile sale și pasiunea pentru dezvoltarea socială și advocacy. Advocate pentru drepturile fetelor, Morountodun a produs recent și a co-scris „Among the Stars”, un film de advocacy. Ea a publicat, de asemenea, primul ei roman, „Can You Get Married?” În acest interviu cu Ovwe Medeme, ea discută despre advocacy și arte.

Aceasta este prima ta ieșire ca scriitoare. Spune-ne despre carte, „Te poți căsători?”

Credința mea și personalitatea mea ca femeie îmi permit să prezint natural „Te poți căsători?” ca o narațiune a necesității, care, ca primul meu roman, semnifică o piatră de hotar în spațiul creativ global. „Poți să te căsătorești?” este o călătorie suprapusă în viața lui Temi în timp ce navighează într-o topografie interesantă, dar absorbantă, ca o tânără femeie; și, desigur, încorporată în ea este noțiunea de dragoste familiară și relații romantice. Într-un sens general, este o intersecție a experiențelor trăite de fata/femeia în societate.

Anunț dormitor
Cât timp ți-a luat să scrii romanul?

Scrierea cărții nu a fost un proces simplu. Am început să pun pixul pe hârtie tocmai în 2013 și mi-a luat cam șase săptămâni. Am dormit literalmente și am mâncat povestea – a fost tot ce am făcut. Cu toate acestea, am simțit că a fost incomplet, că ceva lipsea și nu am putut identifica exact ce, așa că am lăsat-o și m-am îndreptat către alte proiecte. Dar mereu am simțit că este o sarcină care trebuie îndeplinită. A fost mereu în spatele minții mele ca o povară grea de-a lungul anilor. Abia la sfârșitul anului 2019 am revenit la proiect și am început să citesc din nou, iar acum părea real. În cele din urmă, în 2020, am acceptat o provocare COVID-19 cu un prieten care era și el în procesul de finalizare a unui proiect de scriere. Ne-am oferit reciproc un anumit termen pentru a termina și pentru a ne oferi feedback reciproc. Acesta a fost momentul decisiv. Trebuie să menționez, de asemenea, că a existat o țintă personală pentru mine de a termina scrierea în timp pentru ziua de naștere a tatălui meu, care împlinea 70 de ani. A fost o sursă constantă de inspirație ca un gigant literar însuși.

De ce ai ales tema dragostei/relației și titlul?

Feedback-ul de la cititori și recenzii până în prezent arată o atracție inconștientă față de titlul „Te poți căsători?”, care pentru mine thematizează în mod interesant dragostea/relațiile la adulții tineri și, desigur, căsătoriile la vârsta maturității. Nu aș spune că am ales tema; mai degrabă, tema m-a ales pe mine. Când m-am hotărât să scriu „Te poți căsători?”, am încercat să povestesc experiențele unei tinere femei și tranziția ei în feminitate. Odată cu aceasta vin diferite etape ale dragostei, auto-descoperire, dezamăgiri, ambiții, prietenii etc. Poate că dragostea este evidențiată pentru protagonist, dar există și alte teme puternice în poveste cu care mulți oameni se pot identifica.

„Te poți căsători?” este pur și simplu o lucrare fictivă, cu toate acestea, poveștile nu există într-un vid. Sunt un observator și sunt, de asemenea, foarte conștient de evenimentele actuale din lume. Iau în considerare situații și experiențe și învăț lecții din ele. Lucrurile se schimbă rapid în comparație cu ceea ce era înainte. Status quo-ul se schimbă în toate părțile lumii. Oamenii sunt mai îndrăzneți în urmărirea visurilor lor și ceea ce reprezintă și sunt, de asemenea, mai dispuși să-și exprime și să-și apere punctele de vedere. Observ cât de mult își doresc oamenii lucruri diferite și cât de ușor le exprimă. Feedback-ul cel mai consistent pe care l-am primit pentru „Te poți căsători?” este cât de ușor relatabil este. Oamenii se pot identifica cu personajele, experiențele și povestea în ansamblu, iar acest lucru îmi aduce o satisfacție imensă ca scriitoare. Cu alte cuvinte, „Te poți căsători?” este un fragment din experiența fiecărui cititor.

Ar exista un mesaj special pe care acest roman își propune să-l transmită cititorului?

Există multe mesaje, dar cele mai importante pentru mine sunt auto-descoperirea și urmărirea neobosită a visului fiecăruia. Trăim într-o lume dificilă. Cel mai ușor lucru de făcut, care poate fi ironic cea mai mare autolimitare, este să ne încadram în mulțime, să cedăm așteptărilor și presiunilor, și să ne pierdem identitatea în acest proces. Aceasta este parțial povestea protagonistei din carte, care se luptă cu această provocare și cu identitatea ei. De asemenea, viața ne servește multe lecții în diverse moduri. Poporul Okun (din statul Kogi) are o expresie simplă, dar profundă, care înseamnă „toate degetele nu sunt egale”. Aceasta înseamnă în mod invariabil că fiecare călătorie prin viață este unică. Unii oameni obțin ceea ce își doresc foarte ușor, în timp ce alții muncesc din greu, depășesc obstacole pentru a obține ceea ce își doresc și încă nu reușesc. Oamenii sunt mai curajoși în urmărirea viselor lor și sunt mai dispuși să-și exprime și să-și apere ideile. Observ cât de mult își doresc oamenii lucruri diferite și cât de ușor le exprimă. Feedback-ul cel mai consistent pe care l-am primit pentru „Te poți căsători?” este cât de ușor de înțeles și relatabil este. Oamenii se pot identifica cu personajele, experiențele și povestea în ansamblu, iar acest lucru îmi aduce o satisfacție imensă ca scriitoare. Cu alte cuvinte, „Te poți căsători?” este un fragment din experiența fiecărui cititor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *