DUMINICA independenta

Elitele sunt problema Nigeriei – EpiscopulNghele

Episcopul Charles Ighele este Superintendent General, Misiunea Duhul Sfânt (Happy Family Centre), angajat să ridice săraci și construirea națiunii. Chinyere Abiaziem aduce fragmente din recenta discuție pe care a avut-o în Lagos cu câțiva jurnaliști cu privire la problemele de dezvoltare ale națiunii:

ați evalua dezvoltarea în Nigeria până acum?

În primul rând, aș dori să se uite la dezvoltare de când au venit britanicii și de dezvoltare ca la momentul în care Nigeria a fost format din multe grupuri etnice și imperii. Să ne uităm la ea în termeni de dezvoltare par standard de vest, care a invadat aproape întreaga lume. Dacă privești asta din unghiul ăla, ai afla că a existat dezvoltare de la punctul zero, de când au venit britanicii până în 1960 când au plecat. Când m-am dus la sediul companiei nigeriene din Lagos cu ceva timp în urmă, puteai vedea structurile puse în aplicare de maeștrii coloniali. Apoi, puteți compara cu modul în care este acum. Când ne uităm la Institutul Federal de Cercetare Industrială, Oshodi, să ne uităm la ceea ce a fost atunci și să compare cu ceea ce este acum, uita-te la Institutul de Agricultura Tropicala, Ibadan și Nigerian Institutul pentru Cercetare a Uleiului de Palmier, Benin. De asemenea, uita-te la calitatea învățământului secundar, forța de muncă care a fost produs și, de asemenea, uita-te la multe lucruri care au fost înființate. Aș prefera să mă uit la ea din perioada colonială până la independență și independență până la Prima Republică. Dacă privim aceste administrații în mod izolat, veți face greșeli. Nu vom ajunge niciodată unde e problema. Personal, ca un gânditor, ca cineva care iubește această națiune și se gândește la asta, îmi place să se uite la ceea ce este cauza principală a problemelor noastre.

Anunț dormitor
După ce am analizat asta, uitați-vă la 1960 până în 1966, prima lovitură de stat, apoi epoca militară din 1966 până în 1979, și apoi epoca Shagari, apoi armata până în 1999 și democrația de atunci până în prezent. Când te uiți la modul în care lucrurile au crescut în termeni de dezvoltare, nu se poate spune că suntem în curs de dezvoltare. Dacă suntem în curs de dezvoltare, să luăm sectorul educațional, de exemplu, atunci se face calitatea limbii engleze pe care vorbesc este mai bună decât cea a absolvenților de universitate de astăzi. Când vă uitați la toate sectoarele, veți vedea că ne-am dezvoltat doar în domeniul modului de a dobândi bogăție personală și corupție. Când vorbești despre dezvoltare, nu este știință de rachete pentru mine. Dar, din păcate, elitele care conduc Nigeria nu înțeleg ce este dezvoltarea. Și aici e problema. Deci, în loc să mă uit la ea izolat, aș prefera să mă uit la ea în general. Există anumite lucruri care alcătuiesc dezvoltarea și avem forță de muncă, capital, antreprenor și teren. Aceștia sunt factorii a ceea ce aduce productivitatea unui popor. Dacă doriți ca lucrurile să se îmbunătățească în ceea ce privește productivitatea, atunci vă uitați la acești factori. Aceștia sunt pilonii de bază ai dezvoltării.

Trebuie să înțelegem care sunt pilonii dezvoltării. Dacă vă uitați la forța de muncă din Nigeria, sunt școlile care le produc? Asta e o forță de muncă cu tineri neangajați? Uită-te la pământ, cine primește pământul. Obținerea de terenuri pentru a rula o afacere în Nigeria este foarte greu. Dacă te uiți la capital, cine are acces la capital? Cui îi împrumută băncile? Majoritatea depozitelor bancare din Nigeria sunt deținute de mai puțin de cinci la sută, care este, doar mai puțin decât cifra de nigerieni au depozite bancare de mai sus N200, 000. Deci, cine este de capital favoarea pentru producție? Cu modul în care întregul sistem este, este imposibil. Avem instituții de dezvoltare care nu favorizează dezvoltarea pe tot parcursul. Practic, favorizează doar elitele. Dacă familia ta nu e destul de bogată, nu poți ajunge acolo. Dacă nu aveți un fel de conexiuni, nu puteți avea acces la împrumuturi bancare. Când mă uit la națiunile care sunt dezvoltate și cele care nu sunt dezvoltate, un singur lucru trece prin ele. Națiunile dezvoltate au instituții de dezvoltare în ceea ce privește accesul la terenuri, capital, formare antreprenorială. Aceste instituții îi fac pe cei care au creiere să crească, fie că ești bogat sau sărac. Dacă te duci în SUA astăzi, în termen de două luni puteți obține un împrumut pentru a cumpara o masina, dar aici trebuie să aveți niște bani. Dar modul în care sunt aici, ele favorizează doar puțini oameni și orice societate al cărei instrument de dezvoltare favorizează doar puțini oameni nu se pot dezvolta. Este imposibil dacă nu schimbăm întregul sistem. Nu este vorba despre capitalism sau socialism, este vorba despre instituții de dezvoltare fiind puse la dispoziția tuturor. Construirea de drumuri nu este dezvoltare, dezvoltarea este centrată în jurul ființelor umane (capital uman). Calitatea poporului nigerian este scăzută.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *